NIT Trichy | Case Study, Documentation and Analysis

NIT Trichy, or the “National Institute of Technology” is an Engineering College in Tamilnadu.

The ensuing design is primarily based on the Indian values of living and at the same time converging a number of technologies, applied in a creative and innovative way.

Evolution of Form

The solar performance of various forms of the same volume has been analyzed to evolved the ultimate profile. A cuboid oriented with the longer side along the east west axis gets heated throughout the year.

NIT Trichy view
NIT Trichy view

A semi-circular cylinder with inclined walls performs exceptionally with insignificant heating in the summer and increased heating in winter.

Influence of space and volume on psychology

Variation in temperature and volume along the transition spaces increases user receptivity.

Interaction between the atrium and the various levels, facilitates cognitive mapping of the form.

Progression from formal to informal spaces promotes interactive group behavior.

The circulation staircase invokes a sense of accessibility in the building.

Read moreNIT Trichy | Case Study, Documentation and Analysis